6 Kasım 2022 Pazar

 

2022 YAZ KİTAPLARIMIZDAN/ OSCAR WAO’NUNTUHAF KISA YAŞAMI/ JUNOT DİAZ





KİTAP HAKKINDA

2008’de Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı’yla Pulitzer Ödülü’nü kazanan Junot Diaz, 2012’de MacArthur Dahi Bursu’na layık görüldü. The New York Times edebiyat eleştirmeni Michiko Kakutani’nin “günümüz edebiyatının en ayrıksı ve karşı konulamaz yeni seslerinden” diye tanımladığı Junot Díaz yazarlık kariyerinin başlarında, öykülerinin yayımlandığı The New Yorker tarafından neslinin en önemli yirmi yazarı arasında gösterildi.

O Watchmen, Dune, Yüzüklerin Efendisi ve Akira delisi bir varoş nerd’ü, aynı zamanda fazla kilolu bir iyimser ve Dominikli bir J. R. R. Tolkien olmayı düşleyen iflah olmaz bir hayalperest… Oscar Wao, bakir ölmekten korkan ama çapkınlığı beceremeyen nadir Dominiklilerden. Aşkın peşinde bir kahraman. Yazık, belki de bu arzusuna asla ulaşamayacak. Fukú denen şu lanet yüzünden hep. Fukú kimi zaman Diktatör Rafael Trujillo’nun ta kendisi, bazen de senden başkası değil. Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı, bir diktatörün gölgesi altında yaşayan bir ulusu, yanlış kadınlara aşık olup hayatı yoldan çıkan adamları ve yanlış adamlara âşık olsalar da kendi hayatlarını kurmayı beceren kadınları öyle anlatıyor ki hayatınızı aşk için riske atmak bir an için de olsa mantıklı geliyor.

 

JUNOT DİAZ KİMDİR?

Dominik Asıllı Amerikalı Yazar ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Profesörü Junot Diaz edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor.

Doğum Tarihi: 31 Aralık 1968

Doğum Yeri: Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti

Ulusal Kitap Eleştirmenleri Ödülü ve Pulitzer Ödülü'ne layık görülen Oscar Wao'nun Tuhaf Kısa Yaşamı ile Drown adlı romanların yazarıdır. Diaz ayın zamanda Pen/ Malamud Ödülü ve Dayton Edebiyat Barış Ödülü'nün sahibidir. Santo Domingo doğumlu Diaz, halen MIT'de profesördür.

Junot Diaz Kitapları - Eserleri

Oscar Wao'nun Tuhaf Kısa Yaşamı

ve İşte Onu Böyle Kaybedersin

Boğul

Adalı

KİTAPTAN ALINTILAR

"Ait olduğum kültür bu: İnsanlar çocuklarının kara tenini uğursuzluk sayarlar."

“Daha iyi bir dünyada, uzanır, buz kaplarının üstünden onu öperdim ve tüm dertlerimiz sona ererdi. Ama nasıl bir dünyada yaşadığımızı siz de gayet iyi biliyorsunuz. Burası hiç de Tolkien'in içine ettiğim Orta Dünya'sı değil.”

“Hayallerinin muhteşem seyirlikte, teker teker yıkılışına çoktan alışmış bir adamın hüznü vardı onda…”

“Bu aşk bir cüce yıldızın kahrolası yoğunluğuna sahipti ve bazen, bu aşkın onu resmen delirteceğinden en küçük bir kuşkusu kalmıyordu. Bu duyguya yaklaşabilen tek şey, kitaplarına hissettikleriydi; okuduğu her şeye, yazmayı umduğu her şeye duyduğu aşkın toplamı, buna ancak yaklaşabiliyordu.”

“Ergenliği ıskalamak berbattır; biraz, güneş yüz yıldan sonra ilk kez yüzünü gösterdiğinde, Venüs'te bir dolapta kilitli kalmaya benzer.”

“Benim gibi büyümediysen bilmiyorsun, bilmiyorsan da yargılamaman daha iyi.”

“Daha iyi bir dünyada, onu buz kalıplarının üzerinde öperdim ve bu tüm dertlerimizin sonu olurdu.

 

Ama tam olarak nasıl bir dünyada yaşadığımızı biliyorsun. Kahrolası bir Orta Dünya değil. Sadece başımı salladım, "Görüşürüz Lola ve eve sürdüm" dedim.”

“Beli'nin kuşağı, Devrim'i başlatacak olan, ama şu an havasızlıktan morarmış olan kuşaktı. Bilinç denen şeyden habersiz bir toplumda, bilinçlenmekte olan bir nesil. Değişim vaat eden bir ittifak tarafından değişmesi engellenen, önüne set çekilen kuşak.”

“Yepyeni biri olacaktı, ant içiyordu. Bir katır ne kadar uzağa giderse gitsin, geriye asla bir at olarak dönemez diyenlere gösterecekti!”

“ Buyrun size hayat. Kendi adınıza derlediğiniz bütün mutluluğu, değersiz bir şeymişçesine, bir kalemde silip atıyorlar. Bana sorarsanız lanet, uğursuzluk filan gibi şeyler yok. Bana kalırsa sadece hayat var. O da yetiyor zaten.”

YORUMLARIMIZ

Yaz kitabı olarak seçtiğimiz bu kitabın kapağını ilk gördüğümde yıllar önce okuduğum Alıklar Birliğini anımsadım. Çok da haksız çıkmamışım zaten. Her iki kitabın kahramanı da topluma uyum sağlayamamış, şişman ve itici tipler. Doğrusu aslında bana çok şirin gelen ama yaşam içerisinde hem kendi cinsleriyle hem de karşı cinsle çok normal ilişki kuramayacak tipler. Romanın tabi ki tek konusu bu uyumsuz kişilik olan Oscar Wao değil. Oscar Wao ve garip kişiliklere sahip olan ailesinin yaşadığı yer olan Dominik Cumhuriyetindeki siyasal iklim, toplumsal yaşam, insanın doğduğu toprakların kaderini nasıl etkilediği, kadın erkek ilişkilerindeki evrensel yaşantıların onların yaşantılarına olan etkileri çok güzel bir kurguyla anlatılmış. Anlatıcı yazarın romanlarında sürekli kullandığı bir kişilikmiş. Dili ve anlatım tarzı sıradanın çok dışında ve eğlenceli. Gülmek,ağlamak, öfkelenmek gibi keskin duygularla gidip geliyor insan. İyi ki okumuşum dediğim kitaplardan biri. Tıpkı Alıklar Birliği gibi.

Keyifli okumalar/ Fatma


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder