1973 yılında yayımlandıktan sonra feminist bir manifesto olarak nitelenen Son Aydınlık Yaz, Doris Lessing'in en sert ve çarpıcı romanlarından biri. “Cinsiyetçilik ve feminist bilinç üzerine yazılmış en iyi roman.”
Yaşamı boyunca Nobel Edebiyat Ödülü dahil hemen hemen bütün saygın ödülleri kazanan ve İngiliz edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak gösterilen Doris Lessing, bu romanında bireyin üzerindeki toplumsal baskıları ve bu baskılardan kurtulma mücadelesini, erkek egemen toplumda kadın olma deneyimi üzerinden anlatıyor.
SON AYDINLIK YAZ
Doris Lessing'in "Son Aydınlık Yaz" romanı feminist manifesto olarak tanımlanan ancak çok derin psikolojik gözlemleriyle de psikolojik roman kategorisine de sokulabilecek türden. 40'lı yaşlarında evliliğini, çocuklarıyla ilişkisini sorgulayan Kate sayesinde kendimizi derin düşüncelerde buluyoruz. Bir yandan da roman kahramanı ile birlikte değişik mekanları düşleme fırsatına sahip oluyoruz. 1973'te Doris Lessing'in kurguladığı kadınlık deneyimlerinden değişen hiç bir şey olamamış diyebiliriz. Annelik ve eş rollerine sıkışmış kadının, toplumsal yaşamda hala yaşadığı baskıları ve şiddeti düşünürsek hikayede kendisini bir parçada olsa bulamayan kadın yok denecek kadar azdır.Roman iyi bir feminist bakış açısı sunmanın yanı sıra aynı zamanda derinlikli psikolojik gözlemleriyle okumaya değer.
İYİ OKUMALAR/ Fatma
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder